Lacul Dracului


           Cum este oare să trăieşti prin legende ? Să creezi unicitate şi istorie unui loc printr-o poveste ?Lacul Dracului din judeţul Caraş –Severin este un loc cu o legendă extraordinară şi a devenit famios tocmai prin prisma acestei legende.
               Mergând prin Cheile Nerei , pe la Şopotul nou, prin rezervaţia naturală ce conferă una din cele mai frumoase stări de libertate posibilă la circa două ore de mers pe jos ajungeţi la Lacul Dracului.
             Lacul Dracului, o adevărată legendă pentru judeţul Caraş-Severin este cel mai adânc lac carctic din România.Culoare verde-smarald a lacului conferă senzaţia că acest lac nu are fund,că nu se mai termină aşa cum spune şi legenda lui.Considerat monument al naturii Lacul Dracului face parte din rezervaţia naturală Cheile Nerei.Se întinde pe o suprafaţă de 700 de mp şi are o adâncime de 9 m.



Mitul diavolului întruchipat.

     Aici, la lacul Dracului intalnim mitul diavolului intruchipat care vrea sa ademeneasca omul. In literatura si biblie sunt multe exemple de acest gen.  Se intampla demult tare.. Legenda spune ca in poienita de langa lac un pastor isi pastea linistit caprele cand, din senin apare un omulet mic care il provoaca pe pastor sa-i friga un peste fara se se indoaie. Pastorul istet accepta provocarea cu o conditie. Si dracul la randui trebuie sa-i friga un tap fara sa ranjeasca. Dracul accepta si el aceasta provocare. Pastorul ia pestele, infige un bat in el si il frige fara sa se indoaie. Acu e randul Dracului care, infige batul in capul de tap, dar, cand il pune la prajit.. ce sa vezi.. tapul isi arata dintii. Suparat, ca nu l-a putut invinge pe batranul pastor, dracul se arunca in lac.
Legenda continuă cu spusele localnicilor care asigură că cei care au curajul de a se arunca în acest lac nu se vor mai întoarce.Culoarea verde –smarald ce dă senzaţia de lac fără fund le întăreşte şi mai mult convingeri localnicilor care spun că lacul are mai multe tunele subterane.


Monument de legendă al naturii.

        Considerat un adevărat monument al naturii, Lacul Dracului este un loc impresionant care a fost iniţial subteran şi a apărut prin prăbuşirea bolţii peşterii de la Lacul Dracului.Lacul este alimentat de ploi şi de apele Nerei.Scafandrii au reuşit să descopere o galerie înecată care pătrundea în masivul fisurat. Dupa parcurgerea a 25 m, au iesit din apa într-o frumoasa sală, în care calcarul alb şi spălat alterna cu straturi negre de silex. S-au descoperit de asemenea, stranii forme de coroziune, posibile numai în mediul subacvatic, dar şi trunchiuri de arbori şi forme mai rare de viaţă. In apa limpede cu reflexe verzi-albastrui sau violet-negre (dupa cum se oglindeşte cerul senin sau înnourat ori cei câţiva fagi de pe mal), se pot zări o mulţime de peşti ce înoată vioi în această minune a naturii cu valoare de unicat.


Image

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu